SpiritWijs

Spiritualiteit op eigen wijze

Home » Stilte

Stilte

Stiltemeditatie

6 minuten zonder muziek en 8 minuten met muziek.

Stiltemeditatie helpt contact te maken met jouw innerlijke stilte. We mogen ontdekken dat we stilte eigenlijk niet hoeven te creëren. Stilte is er al, in ons. We mogen in onze stilte binnengaan, stil worden, stilte worden.

Luister naar Ludovico Einaudi, Corale.
(je hebt hiervoor een gratis spotify account nodig)

Beoefen de stiltemeditatie met begeleiding
(de begeleiding staat ook hieronder)

Ga goed zitten en voel je voeten op de grond. Sluit je ogen. Haal adem. Het enige wat je nu hoeft te doen is ademen. Je ademt in, je ademt uit. Verander er niks aan. Adem gewoon. Natuurlijk komen er gedachten en gevoelens in je op. Gedachten en gevoelens komen en gaan, net als je adem. Je adem brengt je gedachten en gevoelens tot rust. Word je bewust van je adem. Je ademt in, je ademt uit. Dit gaan we nu enkele minuten doen, tot je de klankschaal hoort.

De stiltemeditatie is nu voorbij. Je adem geeft stilte en kracht. Je kunt ook als je bezig bent steeds terugkeren naar je adem en naar de stilte in jezelf.

Ruimte voor stilte

Wanneer je een verlangen hebt om stil te worden en naar binnen te keren, dan kan een stilteweekend heilzaam zijn. Een tijd van bezinning waarin je vrij van de drukte tot jezelf kunt komen. Om te luisteren naar je innerlijke stem. In een persoonlijk begeleidingsgesprek is er ruimte om te verhelderen wat jou bezighoudt. Dagelijks zijn er meditaties, waarin we als groep in stilte zijn of met creativiteit ons innerlijk verkennen. Je mag wandelen in de (moes)tuin en wijnvelden van de zusters Norbertinessen, waar we te gast zijn, en je mag deelnemen aan hun gebedstijden. De maaltijden zijn in stilte.

Ervaringen van deelnemers aan het stilteweekend

Het laat zich (nog) niet goed formuleren wat het stilte-weekend heeft betekend voor mij. Toch wil ik me niet helemaal in zwijgen hullen. Er drong zich een soort herinnering op, onweerstaanbaar, niet nieuw, maar wat er altijd is. Op zich is het niet speciaal binnen de kloostermuren bewaard, hoewel het zingen er mogelijk aan refereert; toch vormen die muren een soort poort naar een herinnering aan iets dat zichzelf niet verloochenen, niet ommuren laat, maar ook niet beschrijven. Hoe het doorwerkt is aan dat iets zelf.

Tijd in rust met en voor mezelf
Gedachten ongestoord laten gaan
Zorgeloze gastvrijheid
Cadeau aan mij, dankbaar ontvangen

De stilte waar ik naar verlang, ieder jaar een aantal dagen naar mezelf gaan door middel van stilte en de kracht van stilte in een groep. Het was voor mij een verrassend weekend, ik mocht in de stilte een stukje van mijn levenservaringen duidelijk “zien” op een andere manier, helderder, duidelijk, waardoor ik dit kon oplossen voor mezelf, los laten. De groep was fijn, de leiding van Petra voelt heel respectvol, warm en liefdevol, dank je wel, tot volgend jaar.

Eerst heb ik nagedacht of ik het zou doen. Hoe is het om zolang stil te zijn? En toch………….Ja, ik wil dit wel. Het is goed geweest om dit te doen! De struikelblokken, die ik tegenkom bij deze nieuwe levensfase van het ouder worden, zijn geen struikelblokken meer maar meer kleine hindernissen op mijn weg, die ik wél kan nemen. De stilte heeft me dat laten zien. En behalve hindernissen zijn er ook mooie gelukkige plekjes in deze levensfase.

STILTE
Met elkaar in stilte zijn
is zo anders dan
de stilte die ik dagelijks ervaar
in mijn ’alleen’ zijn.

STILTE
Hoe dan ook en waar dan ook
als je er de tijd voor neemt
zoals in het weekend geleerd
geeft het heling en inzicht.

DELEN
Kijk en luister en
zie en hoor
als je het samen mag delen
en dat was het mooist.