Skip to content

Mystagogie

Eigenheid in luisteren
3-daagse 27-29 november 2023

Opleiding tot Geestelijk Begeleide
2- jarige opleiding start september 2023

 

Tijdens deze dagen ga jij je eigenheid als begeleider verkennen. Dat vraagt aandacht, verstilling en vertrouwen. Je oefent vanuit stilte te luisteren, naar gevoelens, en daaronder naar het verlangen. De contemplatieve werkvormen van stilte en ‘naar binnen luisteren’, en de aandacht voor de mystiek in jouw autobiografie bieden je de ruimte om je te ont-verbergen in de eigenheid waarmee jij luistert en spreekt.

De bewustwording van jouw eigenheid is wezenlijk voor het beluisteren van het innerlijk proces in degene die jij begeleiding geeft. 

Een boeiende en uitdagende tijd in een prachtige omgeving van het kloosterdorp Steijl, a thin place, met een klooster en tuinen waarin je op ongebaande wegen kunt dwalen als in een labyrint.

Meerdaagse in het mooie en rustige kloosterdorp Steijl aan de Maas
Data: 27-29 november 2023.
Plaats: St. Michaël, St. Michaëlstraat 7, Steijl

Meer info en aanmelding op de website van de PThU: PThU, eigenheid in contemplatief luisteren

Geestelijke begeleiding is een oude begeleidingsvorm die mensen gidst op de weg van hun diepste godsverlangen. Juist nu de spiritualiteit van mensen zo open staat voor nieuwe visies en ervaringen blijkt deze begeleidingsvorm van belang.

De opleiding Geestelijke Begeleiding geeft kennis, vaardigheden en houding om de ander te begeleiden op iemands levensweg. Er is aandacht voor reflectie op je eigen spiritualiteit en autobiografie. Je oefent het onderscheidend luisteren naar schaduw en licht zijden in iemands leven en het onderliggende verlangen om zich te ontplooien.

Je volgt colleges over spiritualiteit en de mystieke traditie aan het Titus Brandsma Instituut aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. En in een aantal practicum tweedaagsen is er ruimte voor je persoonlijke en professionele vorming. De tweedaagsen vinden plaats in een bezinningscentrum in de bossen in Doorn.

2-jarige deeltijdopleiding

Meer info: PThU geestelijke begeleiding

kloosterdorp Steijl, a thin place

Ervaring van een deelnemer

Het klooster Sint Michaël ligt aan de Maas, tegenover de veerpont die de hele dag heen en weer vaart. Met zijn rivier, veerpont, klooster, toren, tuin als labyrint en bron in het midden en moeder Maria die hoog verheven schittert in het licht van de zon is Steijl een archetypische plek die direct tot de ziel spreekt en de verbeelding op gang brengt. Bovendien heb ik het ervaren als een “thin place”. Met deze benaming wordt dikwijls het eiland Iona aangeduid. Een plaats waar de sluier tussen hemel en aarde heel dun lijkt.

Achter het klooster is een grote kloostertuin met daarin een botanische tuin, een moestuin, een bloementuin en een kas voor groenten. De tuin is zo groot als een park met vele bomen. Ook is er een rijk met bloemen versierde Mariagrot. Wie enige tijd ronddwaalt in het park vindt in het midden een ronde vijver. Wanneer je daar even verwijlt waan je je bij de bron in de Hof van Eden.

Het klooster heeft een prachtige oude bovenkerk die rijk versierd is. Aan de plafondschildering is te zien dat het klooster een opleidingsinstituut voor missionarissen geweest is. Tienduizend missionarissen hebben hier hun theologische, geestelijke en antropologische vorming genoten, alvorens ze werden uitgezonden. Onder de rijk versierde bovenkerk is een moderne benedenkerk, met kunstige weefwerken.

Het klooster heeft een achthoekige toren met vier verdiepingen. In de toren zijn zaaltjes met ieder een eigen spiritualiteit, en in iedere muur een gotisch raam dat uitkijkt op de Maas. Overdag prachtig, ’s avonds sprookjesachtig door de lichtjes.