SpiritWijs

Spiritualiteit op eigen wijze

Home » Spiritualiteit

Spiritualiteit

Julianne van Norwich: wederkerigheid van godskennis en zelfkennis

“Zo zag ik dat de Godskennis vlotter en gemakkelijker in ons bereik ligt dan de kennis van onze eigen ziel.”

Op het eerste gezicht is dit een prachtige, maar ook aparte uitspraak van Julianne van Norwich, die visioenen van goddelijke liefde ontving op 13 mei 1373. Mystici zeggen immers dat God onkenbaar is. En toch, zeggen deze woorden dat we gemakkelijker van God kunnen weten dan dat we onze eigen ziel kennen. Het is een paradoxale uitspraak, kenmerkend voor mystiek, waarin ons denken geen houvast vindt en die ons daardoor laat luisteren naar onze diepere intuïtie. In deze bijeenkomsten lezen en bespreken we woorden van Julianne om ons te laten begeleiden in het mysterie van wie wij ten diepste zijn.

4 avonden in Oosterhout
Data: maandag  27 augustus, 3 en 17 september, 1 oktober 2018
Tijd: 19.45 tot 21.45 uur
Voor wie wil is er is de mogelijkheid om van 19.00-19.30 uur deel te nemen aan het avondgebed van de zusters Norbertinessen.
Plaats: Norbertinessenpriorij Sint-Catharinadal, Kloosterdreef 3, Oosterhout
Kosten: €40 voor 4 avonden
Info en opgave: spiritwijs@your-mail.com of via contactpagina

 

Kees van den Muijsenberg: woorden waarvoor geen woorden zijn
De gedichten van zenmeester Ryokan als gids op de weg

“Als een wolk drijvend, aan niets gebonden:
zo laat ik mijzelf gaan, los,
geef mijzelf in het bewegen van de wind.”

Kapucijn en zenleraar Kees van den Muijsenberg (1956) reflecteert op de gedichten van Ryokan als gids op een weg naar onszelf. We kunnen onszelf vinden in de wijsheid van de natuur en in de stilte voorbij de woorden. Ze leren ons de paradox van het jezelf loslaten om zo jezelf te laten gebeuren. We laten onszelf in gesprek en stilte met elkaar vormen door deze wijsheid voor zover dat bij ons past. Zo luisteren we naar de wijsheid:

De ervaring leert dat een goed gesproken woord de stilte in jou en in degene die luistert nooit verstoort of schade toebrengt: “een goed gesproken woord kent de stilte die de mens ten diepste is, en waaruit hij zichzelf ontvangt.”

4 avonden in Roosendaal
Data: maandag 5, 19 november en 3, 17 december 2018
Plaats: St. Josephkerk. St. Josephstraat 2, Roosendaal
Tijd: 19.30 tot 21.45 uur
Kosten: €40 voor 4 avonden
Opgave: spiritwijs@your-mail.com of via contactpagina

Bieke Vandekerckhove: de smaak van stilte

In De smaak van de stilte en Wat als? vertelt Bieke Vandekerckhove (1969-2015) over de spirituele weg die zij is gegaan nadat zij op 19-jarige leeftijd de diagnose ALS kreeg. Haar leven stortte in en alle zekerheden raakte ze kwijt. Toch ging haar leven verder en hervond ze haar innerlijke kracht. Ze werd geïnspireerd door de boeddhistische en christelijke monastiek, maar ook door dichters, schrijvers, zangers en mystici. Ze wezen haar de weg om zichzelf te worden. Zo schrijft ze:

“Het Zelf is een land dat je alleen zelf kunt verkennen, door tijd te maken voor stilte en het eigen innerlijk te betreden. Ieder mens is uniek.”

Bieke heeft zelf vele mensen geïnspireerd en kan ons begeleiden om onze weg te gaan. We mogen gaan vertrouwen dat wij naar ons diepste zelf geleid worden, door een kracht die we niet onder controle kunnen krijgen maar die ons verlangend in beweging zet

Dit weekend geeft ook ruimte om in stilte, in de natuur en met creativiteit onze innerlijke ruimte verkennen.

Weekend in Steijl 
Data: vrijdag 26 april t/m zondag 28 april 2019
Plaats: St. Michaël, St. Michaëlstraat 7, Steyl
Tijd: aankomst tussen 16.30-17.30 uur – vertrek 16.00 uur
Kosten: €240 (kamer met douche en toilet)
of €210 (kamer met wastafel, gedeelde douche en toilet)
Info en opgave: spiritwijs@your-mail.com of via contactpagina

Stilte weekend

Wanneer je een verlangen hebt om stil te worden en naar binnen te keren, dan kan een stilte weekend heilzaam zijn. Dit is een individuele bezinning waarin je weg van de drukte van het dagelijkse leven tot jezelf kunt komen. Je hebt de tijd aan jezelf. In een persoonlijk begeleidingsgesprek is er ruimte om te verhelderen wat jou bezighoudt. Iedere dag beginnen en eindigen we met een gezamenlijke meditatieve bijeenkomst, waarin we stil zijn en ter persoonlijke overweging een korte mystieke tekst lezen die een verinnerlijkende kracht heeft. Als je dat fijn vindt dan kan je meedoen aan een creatief moment waarin je begeleid wordt om op een creatieve manier bij jezelf stil te staan. Wat in die creativiteit gebeurt kan heel verrassend en verhelderend zijn. Als je dat wil dan kan je deelnemen aan de gebedstijden van de zusters Norbertinessen, waar we te gast zijn. Daarnaast zijn er gezamenlijke maaltijden in stilte.

Weekend in Oosterhout
Data: vrijdag 28 t/m zondag 30 december 2018
Tijd: aankomst tussen 17.00-17.30 uur – vertrek 16.00 uur
Plaats: Norbertinessenpriorij Sint-Catharinadal, Kloosterdreef 3, Oosterhout
Kosten: €285 (kamer met douche en toilet)
of €250 voor mensen met een minimum inkomen
Info en opgave: spiritwijs@your-mail.com of via contactpagina