SpiritWijs

Spiritualiteit op eigen wijze

Home » Spiritualiteit

Spiritualiteit

Beweeglijkheid
Gedichten van Ryokan

Als een wolk drijvend, aan niets gebonden:
zo laat ik mijzelf gaan, los,
geef mijzelf in het bewegen van de wind.

In zijn boek Woorden waarvoor geen woorden zijn reflecteert zenleraar Kees van den Muijsenberg op de gedichten van Ryokan. In dit bezinningsweekend lezen we samen de gedichten van Ryokan en gaan we daarover in gesprek met elkaar ter verdieping van onze eigen spiritualiteit. We mogen wijsheid in de natuur ontdekken en in de stilte voorbij de woorden. Een wijsheid die ons de paradox leert dat je soms het bekende van jezelf los mag laten om zo je eigen diepste zelf te ontvangen.

Een goed gesproken woord
kent de stilte die de mens ten diepste is
en waaruit hij zichzelf ontvangt.

Dit weekend biedt een wisseling van gedichten van Ryokan, stiltemeditatie, creatieve meditatie en tijd voor jezelf. In het lezen van de gedichten van Ryokan gaat het om het verhelderen van je eigen ervaring. Eerst lees je in stilte. Hoe spreekt dit gedicht jou aan? Wat raakt je? Daarna gaan we met elkaar in gesprek, een ontmoeting met elkaar. Opdat de gedichten als het ware een kompas worden voor het in vertrouwen gaan van je eigen weg. De creatieve meditatie sluit aan bij de gedichten en je eigen proces. Ze kan op verschillende manieren vorm krijgen. Met pastel, potlood in de vorm van een mandala, of met klei in vrije vormgeving. Met wat je vindt in de natuur. Zo kom je ook jezelf nabij in je eigen proces voorbij de woorden. Er is ook vrije ruimte, om tot rust te komen, te wandelen in de prachtige tuinen in Steyl of langs de Maas, om te schrijven. Tijd om te laten bezinken. Verder te werken aan je creativiteit. Een kaarsje op te steken in de kapel.

Met inachtneming van de coronamaatregelen kan dit weekend doorgaan

Weekend in het mooie en rustige Steyl (bij Venlo) aan de Maas
Data: vrijdag 13 t/m zondag 15 november 2020
Plaats: St. Michaël, St. Michaëlstraat 7, Steyl
Tijd: aankomst tussen 16.30-17.30 uur – vertrek 16.00 uur
Kosten: €260 (kamer met douche en toilet)
of €225 (kamer met wastafel, gedeelde douche en toilet)
of €245 (2 persoonskamer met douche en toilet)
Info en opgave:  galama@spiritwijs.eu  of via contactpagina

 

Verwondering
Julianne van Norwich

Onze kleding is god, die ons liefdevol induffelt en omwikkelt,
rondom rond neerhangend in omhelzing en omsluiting uit tedere liefde,
om ons toch maar niet los te laten.

Deze vrouw uit de 14de eeuw heeft een eigenzinnige kijk op god. Zij ziet geen oordeel, maar nabijheid in onze lichamelijkheid en in ons alledaagse leven. Een kijk die in haar tijd verguisd werd en ons nu juist aanspreekt en uitdaagt. We laten ons in gesprek met haar woorden en met elkaar begeleiden in dit ondoorgrondelijke mysterie. Verbeeldingskracht en verwondering mogen ontstaan.

Plaats: Norbertinessenpriorij Sint-Catharinadal, Kloosterdreef 3, Oosterhout
Data: maandag 14 september, 5 oktober, 26 oktober, 16 november 2020
Tijd: 19.45 tot 21.45 uur
Kosten: € 40 voor 4 bijeenkomsten
Info en opgave:  galama@spiritwijs.eu  of via contactpagina

Plaats: St. Josephkerk. St. Josephstraat 2, Roosendaal
Data: maandag 1, 15 en 29 februari en 7 maart 2016
Tijd: 19.30 tot 21.45 uur
Kosten: € 40 voor 4 bijeenkomsten
Info en opgave:  galama@spiritwijs.eu  of via contactpagina

Helende mystagogie
Geïnspireerd door Thich Nhat Hanh

Als we zaadjes planten die heilzaam en gezond zijn,
zullen die misschien voor een verandering zorgen
zonder dat wij erom vragen.

Sinds kort ben ik terug bij mijn eerste liefde Thich Nhat Hanh. Jaren geleden mocht ik op bezoek komen in zijn huisje in Plum Village, een houten hut aan de voet van een heuvel in zuid-Frankrijk. Ik zat daar rustig en in verwondering, terwijl Thay buiten met de kinderen speelde. Ook heb ik eens hand in hand met hem gelopen. Ik zag de verstilling in Thay bij de loopmeditatie, en vaak nam hij een kind bij de hand. Ik heb al mijn moed verzameld, ben naast hem gaan lopen en heb mijn hand uitgestoken naar zijn hand. Stap voor stap liepen wij samen in Havelte door de bossen. Later hoorde ik van een medemonnik, met wie ik goed bevriend raakte, dat het voor een monnik niet gepast is om hand in hand te lopen met een volwassen vrouw…. Ach, deze monnik was net zo jong en pril als ik en nog in opleiding… En ik was zo eigenwijs, toen al…

Nu lees ik Thich Nhat Hanh’s boek: Understanding our mind.
Via de Plum Village app beluister ik helende meditaties en ook het geluid van de bosuil vanaf de veranda van Thay’s hut en de regen op zijn dak. Ik ben Thich Nhat Hanh dankbaar en verwonderd dat zijn woorden en wijsheden de heling verborgen in mijzelf aanraken, dat mijn verwonding mag omvormen. Verwond(er)ing…

Programma nog in ontwikkeling over het ontdekken van helende bronnen in onszelf en om ons heen. Hoe dat vorm zal krijgen wordt nog een verrassing, ook voor mij. Ik zal het helende mystagogie noemen.

Weekend in het mooie en rustige Steijl (bij Venlo) aan de Maas
Data:
Plaats: St. Michaël, St. Michaëlstraat 7, Steijl