SpiritWijs

Spiritualiteit op eigen wijze

Home » Spiritualiteit

Spiritualiteit

Bieke Vandekerckhove: de smaak van stilte

In De smaak van de stilte en Wat ALS? vertelt Bieke Vandekerckhove (1969-2015) over de spirituele weg die zij is gegaan nadat zij op 19-jarige leeftijd de diagnose ALS kreeg. Alle zekerheden raakte ze kwijt. Toch ging haar leven verder en hervond ze haar innerlijke kracht. Ze werd geïnspireerd door de boeddhistische en christelijke monastiek, maar ook door dichters, schrijvers, zangers en mystici. Ze wezen haar de weg om zichzelf te worden. Zo schrijft ze:

“Het Zelf is een land dat je alleen zelf kunt verkennen, door tijd te maken voor stilte en het eigen innerlijk te betreden. Ieder mens is uniek.”

Bieke heeft vele mensen geïnspireerd met haar wijsheid en woorden. Ze kan ons begeleiden om onze eigen unieke weg te gaan. We mogen gaan vertrouwen dat wij naar ons diepste zelf geleid worden, vanuit een kracht die we niet onder controle kunnen krijgen maar die ons verlangend in beweging zet.

Dit weekend geeft ook ruimte om in stilte, in de natuur en met creativiteit je zelf te verkennen en je eigen innerlijk te betreden.

Weekend in Steijl 
Data: vrijdag 26 april t/m zondag 28 april 2019
Plaats: St. Michaël, St. Michaëlstraat 7, Steyl
Tijd: aankomst tussen 16.30-17.30 uur – vertrek 16.00 uur
Kosten: €240 (kamer met douche en toilet)
of €210 (kamer met wastafel, gedeelde douche en toilet)
Info en opgave:  galama@spiritwijs.eu  of via contactpagina

Julianne van Norwich: wederkerigheid van godskennis en zelfkennis

“Zo zag ik dat de Godskennis vlotter en gemakkelijker in ons bereik ligt dan de kennis van onze eigen ziel.”

Op het eerste gezicht is dit een prachtige, maar ook aparte uitspraak van Julianne van Norwich, die visioenen van goddelijke liefde ontving op 13 mei 1373. Mystici zeggen immers dat God onkenbaar is. En toch, zeggen deze woorden dat we gemakkelijker van God kunnen weten dan dat we onze eigen ziel kennen. Het is een paradoxale uitspraak, kenmerkend voor mystiek, waarin ons denken geen houvast vindt en die ons daardoor laat luisteren naar onze diepere intuïtie. In deze bijeenkomsten lezen en bespreken we woorden van Julianne om ons te laten begeleiden in het mysterie van wie wij ten diepste zijn.

4 avonden in Oosterhout
Data: maandag  11 en 25 februari,  11 en 25 maart 2019
Tijd: 19.45 tot 21.45 uur
Voor wie wil is er is de mogelijkheid om van 19.00-19.30 uur deel te nemen aan het avondgebed van de zusters Norbertinessen.
Plaats: Norbertinessenpriorij Sint-Catharinadal, Kloosterdreef 3, Oosterhout
Kosten: €40 voor 4 avonden
Info en opgave:  galama@spiritwijs.eu  of via contactpagina

Woestijnspiritualiteit in de stad

Woestijnspiritualiteit laat zich ontdekken in de boeiende gemoedsbeweging tussen stil zitten en het aangaan van jouw innerlijk reis.

Iemand vroeg aan een woestijnmoeder: “Waarom zit je de hele dag in je kluizenaars-cel?”
En ze antwoordde: “Ik zit niet, ik ben op reis.”

Op reis zijn spreekt ons aan: we willen de wereld zien, de vele uitzichten in de natuur en in andere culturen verkennen. Maar ook is er een verlangen tot verstilling en naar de innerlijke reis. In een van haar meditaties roept een woestijnmoeder ons op te blijven waar je bent en niet steeds van hot naar her te reizen, want in de aandacht voor waar en wie jij nu bent begint je innerlijke reis. Ze zei  ook dat het mogelijk is om in de stad te leven en in de geest stil te worden, terwijl anderen op een stille plek zijn maar door al hun gedachten in beslag genomen zijn.

Tijdens 2 bijeenkomsten zullen we mediteren met de wijsheid van de woestijnmoeders en van de kluizenares Julianne van Norwich. Dan doen we door te verstillen op je meditatiebankje of -stoel, en zo aangeraakt te worden door de wijsheid van de woestijnspiritualiteit en door je eigen innerlijke woorden. En daarna mogen we met elkaar de ervaringen uitwisselen die jij op je reis tegenkomt. In zoveel woorden als jij er aan wil geven. Het wordt een boeiende tocht naar jezelf in ontmoeting met de a/Ander!

Plaats: Norbertinessenpriorij Sint-Catharinadal, Kloosterdreef 3, Oosterhout
Data: zaterdagochtend 23 en 30 maart 2019
Tijd: 10.30 tot 12.30 uur
Geen kosten vanwege het project Vastwel in de vastentijd
Opgave: galama@spiritwijs.eu of via contactpagina spiritwijs.eu

Gedichten van zenmeester Ryokan als gids op de weg

Als een wolk drijvend, aan niets gebonden:
zo laat ik mijzelf gaan, los,
geef mijzelf in het bewegen van de wind.

In zijn boek Woorden waarvoor geen woorden zijn reflecteert zenleraar en Cappucijn Kees van den Muijsenberg op de gedichten van Ryokan als een weg naar onszelf. In deze 4 avonden lezen we samen de gedichten van Ryokan en de reflectie van Muijsenberg. In gesprek met elkaar laten we onze eigen spiritualiteit vormen door beider wijsheid. We mogen wijsheid in de natuur ontdekken en in de stilte voorbij de woorden. Een wijsheid die ons de paradox leert van het jezelf loslaten om zo jezelf te laten gebeuren.

een goed gesproken woord kent de stilte die de mens ten diepste is, en waaruit hij zichzelf ontvangt.”

4 avonden in Roosendaal
Data: maandag 1, 15, 29 april en 13 mei 2019
Plaats: St. Josephkerk. St. Josephstraat 2, Roosendaal
Tijd: 19.30 tot 21.45 uur
Kosten: €40 voor 4 avonden
Opgave: spiritwijs@your-mail.com of via contactpagina