Skip to content

 

Sinds kort ben ik terug bij mijn eerste liefde Thich Nhat Hanh. Ook wel Thay genoemd, wat leraar betekent. Ik herlees zijn boeken, dagboeken, verhalen en gedichten. Via de Plum Village app beluister ik nu thuis meditaties, waaronder het geluid van de bosuil bij Thay’s hut en de klaterende regen op de veranda. Ooit mocht ik op bezoek komen in zijn huisje, een houten hut aan de voet van een heuvel. Ik zat daar rustig en in verwondering dat ik zo dichtbij deze man mocht komen. Thay zelf was met de kinderen buiten op het gras aan het spelen. Dat was in Plum Village in Zuid-Frankrijk.

Ook heb ik eens hand in hand met Thay gelopen. Tijdens de loopmeditaties zag ik de verstilling in Thay. Hij nam een van de kinderen bij de hand. Dan liepen ze samen in verstilling. Met achter hen een hele sliert aandachtig wandelende mensen. Ik heb moed verzameld, ben naast Thay gaan lopen en heb mijn hand uitgestoken naar zijn hand. Stap voor stap liepen wij samen door de bossen. Dat was op de Veluwe tijdens een retraite.

 

Ultieme dimensie

Na deze loopmeditatie was ik weer eens in Plum Village voor een drieweekse retraite. Daar raakte ik bevriend met een van de monniken. Samen spraken we over de ultieme dimensie. Hij vertelde me ook dat het voor een monnik niet gepast is om hand in hand te lopen met een vrouw. Gelukkig wist ik dat nog niet toen ik Thay de hand vroeg.  Ach, en ik was toen al zo eigenwijs…

Tijdens die retraite heb ik Thay een brief geschreven over mijn prille gewaarwordingen in de mystiek. Via mijn bevriende monnik hoorde ik dat Thay de brief lang vond. Ik weet niet of daar bewondering of verveling uit sprak. Maar ik weet wel dat ik begeesterd was door mijn ontdekkingen. Thay vroeg mijn vriend waar wij elkaar ontmoet hadden. Na enig overpeinzen antwoordde mijn vriend: “In de ultieme dimensie.” Een mooie gedachte.

 

Heling

Ik ben verwonderd dat ervaringen van de ultieme dimensie een in mijzelf verborgen heling  aanraken; opdat mijn verwonding mag omvormen. Verwond(er)ing… Een verandering waar je niet om hebt gevraagd kan soms de diepste heling brengen.

Als we zaadjes planten die heilzaam en gezond zijn,
zullen die misschien voor een verandering zorgen
waar wij diep naar verlangen.

Thich Nhat Hanh