SpiritWijs

Spiritualiteit op eigen wijze

Home » Spiritualiteit

Spiritualiteit

Mystagogie

Innerlijke ruimte, een spirituele weg

Gaandeweg beoefen ik stilte als een oud ambacht. Mijn vermogen om te luisteren zal zich ontwikkelen. De chaotische stemmen zullen tot zwijgen komen. Luisteren zal ik naar de ene stem die hoorbaar wil worden. De vragen die zich diep in mij schuilhouden  ’Wie ben ik’?, ‘En waartoe?’  Ik wil samenvallen met mijzelf.

Bovenstaande woorden, opwellend vanuit stilte, zijn van de dichter Maria de Groot (1937).  Ze heeft ze beschreven in haar boek De innerlijke ruimte, een spirituele weg. De ervaring leert dat haar woorden dicht aansluiten bij onze eigen belevingswereld: ze spreekt onze taal  en haar woorden kunnen onze eigen ervaring verhelderen. Zij toont zich een goede mystagoge, een goede begeleider in het geheim van wie wij ten diepste zijn. We verdiepen ons in een spiritualiteit van onze innerlijke bestemming, het ontwerp dat in ons ligt. De spiritualiteit van de weg naar binnen, naar de bron van vreugde, naar verstilling in het luisteren naar de innerlijke stem, naar heling door de genezing van verborgen verwondingen. Aan de hand van teksten uit haar boek zullen we zelf deze verkenning aangaan; wie ben ik ten diepste en wat is mijn bestemming, hebben we een intuïtie van onze bestemming, welke angst houdt ons tegen onze eigen weg te gaan, hebben we het te druk om te luisteren naar onze innerlijke stem, willen we onze verwondingen liever verborgen houden, waar vinden we onze bron tot vreugde en veerkracht? Ieder van ons heeft zo zijn eigen vragen en ervaringen in de verkenning van het gaan van onze weg.

Weekend in Steijl

Dit weekend geeft ook ruimte om in stilte, in de natuur en met creativiteit onze innerlijke ruimte verkennen.

Data: vrijdag 27 april t/m zondag 29 april 2018
Plaats: St. Michaël, St. Michaëlstraat 7, Steyl
Tijd: aankomst tussen 16.30-17.30 uur – vertrek 16.00 uur
Kosten:  €200 (eigen kamer met wastafel, gedeelde douche en toilet  op de gang) of €235 (eigen kamer met douche en toilet)
Info en opgave: spiritwijs@your-mail.com of via contactpagina

4 avonden in Oosterhout

Data: maandag 5, 19 februari en 5, 19 maart 2018
Tijd: 19.45 tot 21.45 uur
Voor wie wil is er is de mogelijkheid om van 19.00-19.30 uur deel te nemen aan het avondgebed van de zusters Norbertinessen.
Plaats: Norbertinessenpriorij Sint-Catharinadal, Kloosterdreef 3, Oosterhout
Kosten: €40 voor 4 avonden
Info en opgave: spiritwijs@your-mail.com of via contactpagina

 

Merkstenen: een persoonlijk reisverhaal van Dag Hammarskjöld

De weg koos mij…. Verder word ik gedreven, een onbekend land binnen….

Deze woorden van voormalig secretaris-generaal van de Verenigde Naties Dag Hammarskjöld schetsen zijn leven als een duurzaam verlangen om zijn eigen spoor te trekken door het onbekende landschap van zijn spiritualiteit en zijn ervaring van een aantrekkingskracht die, zoals een merksteen, een gids is op de onbekende weg. We lezen teksten uit zijn dagboek en bespreken wat zijn woorden voor ons kunnen betekenen, hoe ze voor ons als het ware een kompasnaald kunnen zijn in het afstemmen op wat ons ten diepste beweegt.

Data: maandag 26 maart en 9, 23 april en 7 mei 2018
Plaats: St. Josephkerk. St. Josephstraat 2, Roosendaal
Tijd: 19.30 tot 21.45 uur
Kosten: 40 euro voor 4 avonden
Opgave: spiritwijs@your-mail.com of via contactpagina

     

Stille dagen

Wanneer je een verlangen hebt om stil te worden en naar binnen te keren, dan kan een stille retraite heilzaam zijn. Dit is een individuele bezinning waarin je weg van de drukte van het dagelijkse leven tot jezelf kunt komen. Je hebt de tijd aan jezelf. In een persoonlijk begeleidingsgesprek is er ruimte om te verhelderen wat jou bezighoudt. Iedere dag beginnen en eindigen we met een gezamenlijke meditatieve bijeenkomst, waarin we stil zijn en ter persoonlijke overweging een korte mystieke tekst lezen die een verinnerlijkende kracht heeft. Als je dat fijn vindt dan kan je meedoen aan een creatief moment waarin je begeleid wordt om op een creatieve manier bij jezelf stil te staan. Wat in die creativiteit gebeurt kan heel verrassend en verhelderend zijn. Als je dat wil dan kan je deelnemen aan de gebedstijden van de zusters Norbertinessen, waar we te gast zijn. Daarnaast zijn er gezamenlijke maaltijden in stilte.

Begeleiders zijn Petra Galama en Henk van den Berg

Petra Galama geeft bezinningsdagen en –avonden die ruimte bieden aan innerlijke verstilling en aan het  gesprek over de eigen beleving. Zo brengt zij mensen in aanraking met hun bezieling en verlangen op de unieke weg die ieder gaat.

Henk van den Berg is remonstrants, predikant en geestelijk verzorger. Hij begeleidt individuen op het gebied van levensvragen en in crisissituaties. Hij heeft jarenlange ervaring in het begeleiden van bezinningsdagen.

Data: vrijdagavond – zondagmiddag
* 29 juni – 1 juli 2018
* 16 – 18 november 2018
* 28 – 30 december 2018
Plaats: Norbertinessenpriorij Sint-Catharinadal, Kloosterdreef 3, Oosterhout
Tijd: aankomst tussen 17.00-17.30 uur – vertrek 16.00 uur
Kosten: €285 (kamer met eigen douche en toilet) of €250 voor mensen met een minimum inkomen
Info en opgave: spiritwijs@your-mail.com of via contactpagina