Wederom heb ik me verwonderd over de nabijheid van kosmologie en mystiek. Thomas Hertog, in het tv-programma Zomergasten van 23 juli, verwoordt het ontstaan en de natuur van de kosmos als mysteries waaruit religie, kunst en wetenschap opborrelen. We gaan in de oerknal en in de kosmos op zoek naar de ultieme waarheid en komen toch weer bij onszelf uit.

Het is een mysterie dat de kosmos biofiel is, een liefhebbende natuur heeft, waardoor het heelal zich zo heeft geëvolueerd dat het leven op aarde is ontstaan. We moeten de taal nog ontwikkelen om het mysterie van de kosmos te kunnen duiden. De kosmos is immers zo totaal anders dan we kunnen begrijpen. Onze ideeën over begin en over natuurwetten moeten worden losgelaten om de oerknal ook maar enigszins te kunnen bevatten. Onze intuïtie is leidend in het ontdekken van het onbegrijpelijke. De natuur van de kosmos gidst ons op de weg van onderzoek, begeleidt ons om tot verrassende ontdekkingen te komen. Dat is mystagogie, het mysterie zelf begeleidt ons op liefdevolle wijze.

 

Wat hier gezegd wordt over de kosmos en het wetenschappelijk onderzoek naar dit grote mysterie raakt zo aan het onkenbare van God / de ultieme dimensie en aan de mystiek die woorden probeert te geven aan de aardse spiritualiteit die hieruit voortvloeit. Hoe is dit mysterie verweven met ons bewustzijn, intuïtie, verlangen, vertrouwen en ontvangen van onverwachte mogelijkheden? 

Van harte nodig ik je uit om te bezinnen op dit mysterie. Het is onvermijdelijk dat de mystieke ervaring zich in ons leven aandient, want het is even natuurlijk als onze ademhaling.

 

Recommended Posts

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *